Crypto Brief #5: Slovensko snižuje zdanění krypta, bitcoin ovládá více než 50 % trhu

crypto Brief 5

Slovensko snižuje zdanění kryptoměn na 7 %

Slovensko přijalo zákon, který snižuje daňové sazby pro obchodování s kryptoměnami. Slováci budou nyní zdaněni 7 % z prodeje kryptoměn držených alespoň jeden rok, místo předchozích 19 % nebo 25 %. Slovenský návrh zákona také přihlíží k možnosti použití tokenů pro běžné nákupy. Pokud směníte své tokeny za majetek nebo služby, stanovuje se nová hranice 2 400 € (cca 57 000 Kč) pro zdaňovací období. To znamená, že si můžete například za kryptoměny koupit jídlo nebo pití v restauraci, aniž byste se museli zabývat zdaněním.

 

Bitcoin je hodnotnější než všechny ostatní kryptoměny dohromady

Více než polovinu celkové tržní kapitalizace kryptoměn tak nyní zastává právě Bitcoin. Stalo se tak poprvé za poslední dva roky. Tento nárůst dominance je způsoben rostoucím zájmem investorů o Bitcoin jako o „bezpečnou investici“ v době regulačního tlaku a turbulencí na trhu. Zatímco Bitcoin si upevňuje svoji pozici, Ether (ETH) udržuje svůj podíl kolem 20 %. Společně tvoří tyto dvě kryptoměny zhruba 70 % celého kryptoměnového trhu.

 

Litecoin zaznamenal rekordní nárůst plateb

Tato kryptoměna, která často bývá označována jako "stříbro" bitcoinu, zaznamenala nevídaný nárůst s 167 miliony provedených transakcí, což je dosud nejvyšší hodnota. Litecoin se těší z výrazného růstu ceny v posledních dnech, a to díky širšímu oživení trhu s kryptoměnami. Za poslední týden zvýšil svou hodnotu o více než 18 %. Tento růst pohánějí nadcházející události – zejména tzv. halving, který je naplánován na 2. srpna. Toto je již třetí halving, kterému Litecoin čelí, a sníží odměnu za blok z aktuálních 12,5 LTC na pouhých 6,25 LTC. Historická data naznačují, že tato událost může zvýšit poptávku a potenciálně způsobit vzestup ceny.

 

Bitcoinové ETF žádosti nejsou dostatečně přehledné pro SEC

SEC označila nedávnou sérii žádostí o schválení bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF) za nedostatečně jasné a neadekvátní, podle zprávy Wall Street Journal. Burzy Nasdaq a Cboe Global Markets, které podaly žádosti jménem asset managerů, byly informovány, že žádosti nejsou dostatečně jasné a komplexní. Cena Bitcoinu vzrostla poté, co asset manažeři, včetně BlackRocku, WisdomTree a Fidelity, podali žádost o schválení bitcoinového ETF v červnu. SEC podala žaloby proti kryptoměnovým burzám Binance.US a Coinbase za údajné porušení cenných papírů a označila některé altcoiny, jako Solanu, Cardano, Polygon a BNB, za cenné papíry, které vyžadují registraci.

Zpět do obchodu