Crypto Brief #4: BlackRock chystá bitcoinové ETF, Amerika se nestane kryptovelmocí

crypto Brief 4

Kiyosaki varuje před "největším realitním krachem všech dob" a vyzývá k nákupu bitcoinů 

Poté, co Robert Kiyosaki začal bít na poplach kvůli možné rozsáhlé finanční krizi doprovázené krachy bank, ztrátou pozice amerického dolaru jako světové rezervní měny a zhroucením akciového trhu, očekává nyní nejhorší krach na trhu s nemovitostmi v historii země. Významný investor a autor bestselleru o osobních financích "Bohatý táta, chudý táta" se totiž domnívá, že se blíží "největší krach na trhu nemovitostí všech dob", a ve svém tweetu z 8. června porovnává ceny kancelářských věží v San Franciscu v roce 2019 a dnes. Podle Kiyosakiho krize v roce 2023 zastíní velkou recesi z let 2007-2009 a jediným způsobem, jak se chránit, je investovat do zlata, stříbra a Bitcoinu (BTC).

 

BlackRock, největší správce aktiv, chystá bitcoinové ETF

Po překvapivém zvratu, kdy se kryptoměnová komunita dozvěděla, že největší správce aktiv na světě, BlackRock, podal žádost o vytvoření bitcoinového (BTC) burzovně obchodovaného fondu (ETF), veřejnost se dozvěděla o jeho impozantním rekordu schválení ETF. BlackRock má rekord ve schvalování ETF Komisí pro cenné papíry a burzy Spojených států (SEC) s poměrem 575-1. Jinými slovy, dohledový orgán již schválil 575 BlackRockových ETF a pouze jeden zamítl - v říjnu 2014, kdy společnost žádala o povolení k vytvoření aktivně spravovaných ETF, které by nevyžadovaly denní zveřejňování držených aktiv. Mezitím tato novinka přichází v nevýhodnou dobu pro kryptoměny, minimálně v USA.  SEC podala několik žalob proti hlavním podnikům v kryptoměnové sféře. Zajímavostí je, že správcem plánovaného bitcoinového trustu je Coinbase, kryptoměnová burza, která je v současnosti pod útokem SEC.

 

Amerika pravděpodobně nebude kryptoměnovou velmocí

SEC udělala dvojitý úder na Coinbase a Binance právě v době, kdy americké kryptoměnové firmy hledají přátelštější přístavy v Hongkongu a Singapuru. V týdnu, kdy U.S. Securities and Exchange Commission rozhodla o žalobě proti Coinbase a Binance, oznámil Circle, že získal v Singapuru licenci pro velkou platební entitu. Zatímco americký regulátor se rozhodl tvrdě zakročit proti kryptu, zároveň vytváří podmínky pro to, aby Asie dominovala budoucnosti financí. Burza Coinbase se v dubnu 2021 dostala na burzu NYSE a jako součást svého uvedení na burzu SEC zhodnotila jeho podnikání a umožnila mu stát se veřejnou společností. Současně však SEC a Commodity Futures Trading Commission předložily protichůdná prohlášení a zdá se, že se nemohou shodnout na tom, co je cenný papír a co je komodita. Navíc americký Kongres zatím nepředložil legislativu, která by poskytla právní jasno pro kryptosektor.

 

El Salvador spouští projekt „energie ze sopky“ a plánuje těžbu BTC o výkonu 241 megawattů.

El Salvador plánuje vytvořit "Volcano Energy" a stát se významným hráčem v těžbě bitcoinů. Plánují postavit 241 MW energetický park v regionu Metapán, využívající solární a větrné projekty. Celková investice do projektu činí 1 miliardu dolarů. Vláda El Salvadoru bude mít podíl 23% na příjmech, zbylý podíl bude rozdělen mezi investory. Cílem je rozšiřovat energetickou produkci a rozvíjet těžbu bitcoinů.

 

Zpět do obchodu