CryptoBrieft #21: Bitcoin dokončil svůj čtvrtý halving, Ethereum ETF se možná nedočkáme

 

brief21_1

 

Bitcoinové ETF zažily již třetí týden po sobě odliv prostředků

 

Americké bitcoinové ETF minulý týden zažily výrazný odliv ve výši 328 milionů USD, což je již třetí týden po sobě, kdy došlo k poklesu. Tento dlouhodobý trend signalizuje změnu nálady v sektoru, který byl dříve brán jako rozvíjející se. Největší ztrátu zaznamenal Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) s výrazným odlivem 454 milionů USD, což je výrazné odchýlení od předchozích trendů, kdy tento fond patřil mezi dominantní hráče na trhu. Další významné fondy, jako BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) a Fidelity Investments' Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), rovněž čelily odlivům, což naznačuje změnu zájmu investorů. Tato situace může ovlivnit cenu Bitcoinu.

 

Bitcoin má za sebou svůj čtvrtý halving

 

Bitcoin úspěšně prošel svým čtvrtým halvingem, kdy byly odměny těžařům opětovně sníženy na polovinu. Tento halving se koná každých 210 000 bloků, což je přibližně každé čtyři roky. S odměnami těžařů klesne i rychlost tvorby nových Bitcoinů. Předchozí tři halvingy se udály v letech 2012, 2016 a 2020, vždy snižujíce odměny za těžení. Za zmínku stojí, že tento halving zmenší produkci Bitcoinů na polovinu, z 900 na 450 BTC denně. Další halving se očekává přibližně v roce 2028. Tato událost měla velký dopad na těžaře a někteří analytici spekulují o jejím vlivu na cenu Bitcoinu.

 

Pochybnosti ohledně schválení Ethereum ETF v USA rostou

 

Nárůst pochybností ohledně schválení Ethereum ETF v USA vyvolává obavy, protože Securities and Exchange Commission (SEC) zůstává nečinná a nekomunikuje se žadateli. Jan van Eck, generální ředitel společnosti VanEck, vyjádřil obavy ohledně šancí na schválení, zejména pro květen, během rozhovoru pro CNBC, kde upozornil na absenci jakéhokoli zpětného vazby ze strany SEC. Podobně i Eric Balchunas, vedoucí ETF analytik z Bloombergu, snížil pravděpodobnost schválení na pouhých 35 %, s odvoláním na své pesimismus kvůli neustálému mlčení SEC.

 

Hong Kong schválil své Bitcoin i Ethereum ETFs

 

Hongkongská Komise pro cenné papíry a futures (SFC) schválila několik burzovně obchodovaných fondů (ETF) na spot Bitcoin a Ethereum, což je významný krok v regionálním kryptoměnovém trhu. Mezi schválenými ETF jsou China Asset Management, Bosera Capital a HashKey Capital Limited, s předběžným schválením pro Harvest Global Investments. Tato schválení odrážejí progresivní regulační rámec Hongkongu, který se snaží bezpečně integrovat digitální aktiva do finančního ekosystému regionu.

Zpět do obchodu