CryptoBrief #20: EU zakáže anonymní transakce, MicroStrategy už vlastní 1 % bitcoinu

cryptobrief20

 

Bitwise žádá o Ethereum ETF, navzdory regulatorním problémům

 

Bitwise podal oficiální žádost o schválení Ethereum ETF, rozšiřujíc tak své portfolio po úspěchu s Bitcoin ETF. Tato žádost zahrnuje důkladnou analýzu korelace mezi cenami ETH a BTC, která má přesvědčit SEC o tom, že Ethereum ETF zaslouží schválení na základě podobností v tržní dynamice. Navíc k této žádosti přichází i návrh na vytvoření Ethereum futures ETF, známého jako Bitwise Ethereum Strategy ETF (AETH). Na rozdíl od některých konkurentů nezmiňuje Bitwise ve své žádosti staking, což tento návrh odlišuje. Přestože původně zde byl optimismus ohledně rychlého schválení, očekávání ochladla a SEC rozhodne o Ethereum ETF až do konce května. Tento opatrný postoj SEC odráží širší výzvy a očekávání týkající se zavádění kryptoměn do mainstreamových finančních produktů.

 

EU učinila významný krok v oblasti regulace kryptoměn: Nová pravidla pro kryptobyznys

 

ESMA (Evropská agentura pro cenné papíry a trhy) oznámila dokončení první sady předpisů pro poskytovatele služeb s kryptoměnami podle zákona o trhu s kryptoměnami (MiCA).Tato iniciativa má za cíl zvýšit transparentnost a bezpečnost pro investory na rostoucím trhu s kryptoměnami v rámci EU. ESMA zahájila třetí fázi konzultací v rámci MiCA a hledá veřejný názor na nová pravidla, která se týkají například odhalování zneužívání trhu a práv klientů. Současně se probírají diskuze o klasifikaci kryptoměn jako finančních nástrojů, což je klíčové pro určení jejich povahy a regulace.

 

Microstrategy vlastní 1 % všech bitcoinů

 

MicroStrategy, vedená CEO Michealem Saylorem, nedávno oznámila nákup dalších 9 245 BTC za 623 milionů dolarů, čímž zvýšila svůj celkový počet Bitcoinů na 214 246. Tento nákup byl financován konvertibilními dluhopisy a hotovostí, a průměrná cena za jeden Bitcoin činila 67 382 dolarů. Společnost MicroStrategy, která si udržuje průměrnou investiční cenu 35 160 dolarů za Bitcoin, vykazuje svou silnou důvěru v tuto kryptoměnu jako hodnotný investiční nástroj. Na začátku roku 2024 hodnota bitcoinu prudce vzrostla, zejména poté, co SEC schválil 11 spotových bitcoinových ETF, a BTC tak mohl dosáhnou nového maxima přes 73 000 dolarů. Tento trend podporuje dlouhodobé investory a ukazuje, že vysoce postavené osobnosti, jako je Saylor, pokračují v investicích i přes nárůst ceny

 

Evropský parlament schválil zákaz anonymních krypto transakcí

 

Evropský parlament nedávno schválil návrh na zákaz anonymních kryptoměnových transakcí, které byly provedeny prostřednictvím spravovaných peněženek (například Metamask), jako součást rozšířených zákonů proti praní špinavých peněz (AML) a financování terorismu v EU. Tato rozhodnutí vyvolala různé reakce, přičemž někteří kritici, včetně poslance Breyera a odborníka Tröstera, vyjádřili obavy ohledně možného dopadu na finanční svobodu a omezení dárcovství. Zároveň však EU, dle jejich slov, hledá rovnováhu mezi podporou inovací a zajištěním ochrany investorů v rychle se rozvíjejícím kryptoměnovém sektoru.

Zpět do obchodu