CryptoBrieft #22: SEC schválil Ethereum ETFs, Trump je nadšenec do krypta

brief22

 

Donald Trump vyjádřil podporu kryptoměnám, chce USA jako lídra odvětví

 

Bývalý prezident USA a přední republikánský kandidát na volby v roce 2024, Donald Trump, vyjádřil silnou podporu kryptoměnám. Nedlouho po prohlášení, že kryptoměny budou klíčovou součástí jeho kampaně, Trump znovu potvrdil svůj závazek k digitálním aktivům. V příspěvku na Truth Social 25. května napsal: „Naše země musí být lídrem v této oblasti, neexistuje druhé místo.“ Tento postoj sdílel před vystoupením na Libertariánské národní konferenci, což značí významný posun v jeho názorech. Trumpova kampaň začala přijímat kryptoměnové dary 21. května přes Coinbase Commerce. „Jsem velmi pozitivní a otevřený kryptoměnovým společnostem a všem věcem s nimi spojeným,“ prohlásil Trump. Dříve skeptický Trump nyní díky úspěšnému podnikání s NFT a rostoucí důležitosti kryptopolitiky v kampani vystupuje jako pro-krypto kandidát. Trump také slíbil omilostnit Rosse Ulbrichta, zakladatele darknetového trhu Silk Road, pokud bude zvolen.

 

SEC schválil osm ethereových ETF v USA

 

Komise pro cenné papíry a burzy Spojených států (SEC) schválila osm spotových Etherových ETF. V průlomovém rozhodnutí schválil regulátor formuláře 19b-4 pro ETF od společností BlackRock, Fidelity, Grayscale, Bitwise, VanEck, Ark, Invesco Galaxy a Franklin Templeton. Společnosti jako BlackRock a Fidelity dříve upravily své podání, aby odstranily ustanovení o stakingu, což usnadnilo schválení. Formuláře 19b-4 jsou dokumenty, které burzy jako NASDAQ nebo NYSE předkládají SEC k žádosti o schválení nových produktů. Krypto průmysl přivítal toto rozhodnutí jako významný pokrok. Sergey Nazarov, spoluzakladatel Chainlinku, uvedl, že toto rozhodnutí dokazuje zapojení kapitálových trhů do krypto průmyslu. Tento krok následuje po schválení spotových Bitcoinových ETF od SEC začátkem tohoto roku.

 

Každý 96 člověk na světě drží bitcoin

 

Navzdory obtížím, zejména mezi květnem 2022 a 2023, kryptoměny prokázaly svou odolnost a pokračovaly v integraci s globálními finančními systémy. Rok 2024 začal schválením prvních spotových Bitcoin ETF v USA, což významně rozšířilo expozici investorů vůči krypto trhu. Počet adres držících alespoň 1 dolar v BTC se výrazně zvýšil. V roce 2022 bylo 35 milionů takových adres, což bylo 0,4 % světové populace. Podle údajů z května 2024 toto číslo vzrostlo na 84 milionů adres, což znamená, že více než 1 % světové populace vlastní Bitcoin. K růstu přispěl probíhající krypto boom a optimistické předpovědi po posledním halvingu BTC v dubnu. Schválení Bitcoin ETF od SEC také přispělo k mainstreamové legitimaci kryptoměn.

 

CoinGate integruje Solanu do platební brány

 

CoinGate, přední zpracovatel kryptoměnových plateb, oznámil integraci sítě Solana (SOL) do své platební brány. Od 14. května mohou obchodníci přijímat Solanu jako platbu prostřednictvím CoinGate. Tato integrace přináší výhody ze Solany jako její rychlost a efektivitu. Solana má denně 868 000 aktivních uživatelů. Dmitrijus Borisenka, spoluzakladatel CoinGate, uvedl: „Přidání Solany je vzrušující jak pro komunitu Solany, tak pro nás. Očekáváme, že integrace přinese více zákazníků. SOL bude automaticky povolena pro všechny obchodníky, kteří mohou platby spravovat přes nastavení měny v CoinGate. Podporované peněženky zahrnují Phantom, Solflare, Glow a další.

Zpět do obchodu