CryptoBrief #19: Bitcoinové ETF dosáhly rekordu, Jeff Bezos možná nakoupil bitcoin

brief19

Bitcoinové ETF dosáhly nového rekordu, denního objemu 7,7 miliardy dolarů

 

Americké Bitcoin ETFs dosáhly nového rekordu v objemu obchodů, a to když 28. února získaly denní objem ve výši 7,69 miliardy dolarů. Tento úspěch zdvojnásobil předchozí rekord ve výši 4,66 miliardy dolarů stanovený v den jejich uvedení na trh, 11. ledna. Vrcholové obchodní objemy byly dosaženy zejména díky ETF BlackRock's iShares Bitcoin ETF (IBIT), který vedl s obchody v hodnotě 3,35 miliardy dolarů, což je dvojnásobek jeho předchozího denního maxima. Další ETF, jako Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), také zdvojnásobily své předchozí rekordy. Devět nových ETF rovněž překonalo svá dosavadní maxima v objemu obchodů. Tento nárůst souvisel s cenou Bitcoinu, která vzrostla na dvouleté maximum 64 000 dolarů.

 

Jeff Bezos, CEO Amazonu, možná nakoupil bitcoin za miliardy dolarů

 

Bezosův nedávný prodej akcií Amazonu za 8,5 miliardy dolarů rozvířil spekulace o jeho zapojení do kryptoměn. Kryptospekulace naznačují, že Jeff Bezos prodal akcie Amazonu, aby koupil Bitcoin. Zvěst vznikla po příspěvku spoluzakladatele Apolla Thomase Fahrera na platformě X.  Fahrer spekuluje, že důvodem je „miliardářský FOMO" neboli strach z toho, že něco promeškáte. Dalším vodítkem je zmínka o šéfu MicroStrategy Michaelu Saylorovi, který se měl údajně účastnit narozeninové oslavy Bezose. Nutno však podotknou, že miliardář Bezos však zatím nepotvrdil žádné informace ohledně této spekulace.

 

Významné vylepšení Etherea je naplánováno na březen

 

Blockchain Ethereum prošel v poslední době významnými vylepšeními, která zvýšila jeho škálovatelnost, efektivitu a bezpečnost. Tato vylepšení řeší tzv. blockchainové trilema - problém vyvážení bezpečnosti, decentralizace a škálovatelnosti. Tato průběžná vylepšení mají zásadní význam pro zlepšení výkonu sítě při zachování nízkých nákladů. Nadcházející upgrade hard forku Ethereum Cancun-Deneb („Dencun") má být nasazen 13. března. Aktualizace přináší přináší klíčové změny pro snížení poplatků za transakce L2 a další vylepšení. Od uživatelů sítě Ethereum nebo od držitelů Etheru není žádná akce vyžadována.

 

MicroStrategy přidává 3.000 bitcoinů, nyní jich drží již 193.000

 

MicroStrategy pod vedením Michaela Saylora pokračuje v akvizicích Bitcoinu, čímž potvrzuje své postavení jednoho z největších korporátních držitelů této kryptoměny. Nedávné oznámení firmy uvádí nákup dalších 3 000 Bitcoinů za zhruba 155 milionů dolarů, čímž celkový podíl společnosti na této digitální měně stoupl na 193 000 BTC. MicroStrategy se přiklání k dlouhodobé víře v Bitcoin jako úložiště hodnoty a zabezpečení proti inflaci. Investice firmy do Bitcoinu nyní činí přibližně 10 miliard dolarů, přičemž dosavadní zisky dosahují 3,8 miliardy dolarů. I přes zvýšený institucionální zájem o digitální aktiva vyvolává agresivní akumulace Bitcoinu MicroStrategy rozpaky mezi investory a analytiky ohledně koncentrace rizika. Nicméně vedení společnosti se zdá být přesvědčeno, že přínosy investic do Bitcoinu převyšují možná rizika. Jelikož MicroStrategy stále hraje vedoucí roli v korporátní adopci Bitcoinu, její akce mohou ovlivnit i ostatní institucionální investory, kteří uvažují o investicích do kryptoměn.

Zpět do obchodu