CryptoBrief #17: Bitcoin je za milion korun, šance na schválení ETF v následujících dvou týdnech jsou vysoké

cryptobrief17

Bitcoin se dostal nad $45.000, nejvýše od dubna 2022

Bitcoin na nový rok krátce překonal 45 000 dolarů, což byla cena naposledy viděna v dubnu 2022. Výrazný vzestup je přičítán očekávání schválení Bitcoinového ETF americkou SEC (Komise pro cenné papíry). Cena BTC nyní stoupá rychle, přičemž jeho tržní kapitalizace přesahuje 836 miliard dolarů. Oproti lednu roku 2023 je nyní cena o 171 % vyšší, což svědčí o rostoucím zájmu investorů. Bitcoin dále pokračuje v překonávání loňských maxim, přičemž svou hodnotou předčil i společnosti jako Tesla, Berkshire Hathaway a Meta Platforms.

 

Microstrategy přikoupilo bitcoiny za dalších $615 milionu dolarů

MicroStrategy právě zvýšila svůj holding Bitcoinu na impozantních 189 150 BTC v hodnotě přes 6 miliard dolarů. Společnost má průměrnou nákupní cenu na 31 168 dolarů.  Akcie MicroStrategy (NASDAQ: MSTR) od začátku roku 2023 posílily o 316%, což předčilo růstu hodnoty Bitcoinu za stejné období. Prezident společnosti Michael Saylor zdůrazňuje, že se MicroStrategy odlišuje od tradičních ETF a dokáže generovat další BTC přes zisky a ztráty nebo operace na kapitálových trzích. V této souvislosti se ukazuje, že MicroStrategy není jen firmou vlastnící Bitcoin, ale hraje důležitou roli v širším kryptoměnovém ekosystému. Jejich důvěra v Bitcoin a dlouhodobý přístup k jeho akumulaci vytvářejí precedens pro další institucionální hráče.

 

Šance na schválení ETF v příštích dvou týdnech jsou zhruba 90 %

Analýza od Bloombergu ukazuje, že případné zamítnutí žádosti o vytvoření ETF na bitcoin tento měsíc by pravděpodobně nebylo důsledkem rozhodnutí proti němu, ale spíše potřebou "více času" ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Analytik Eric Balchunas tvrdí, že šance na schválení do 10. ledna jsou vysoké (asi 90 %), nicméně pokud rozhodnutí nepadně v příštích dvou týdnech, bude to spíše kvůli potřebě více času než k přímému odmítnutí. Přesvědčení je tak silné, že přímé odmítnutí by bylo „nečekaným šokem desetiletí". Zamítnutí by totiž vedlo k právním krokům ze strany vydavatelů fondů, podobně jako v případě Grayscale a jejich žaloby proti SEC.

 

Slovo „AI“ je mnohem více vyhledávané než slovo „Bitcoin“

Loňské údaje z Google Trends ukazují, že uživatelé byli mnohem více zainteresováni umělou inteligencí (AI) než „Bitcoinem" nebo „kryptem". Změna se začala projevovat od srpna 2022, kdy vyhledávání „AI" předstihlo krypto termíny. Zájem o „AI" má výrazně vyšší skóre ve srovnání s „Bitcoinem". Tato změna může být ovlivněna medvědím trhem pro Bitcoin, zatímco oblast umělé inteligence zažívá rok plný nových událostí. Vyhledávání „AI" je nejvyšší ve Vietnamu, Číně, Filipínách a Myanmaru, zatímco „Bitcoin" byl nejpopulárnější v Salvadoru, Nigérii, Nizozemsku, Brazílii a Švýcarsku.

Zpět do obchodu