Crypto Brief #2: El Salvador ruší daně pro technologické firmy, Bitcoin je na dvouměsíčních minimech

crb2

 

Salvador mění pravidla hry: Zrušení daní podporuje rozvoj technologického sektoru 

Salvadorský prezident Nayib Bukele nedávno podepsal zákon o pobídkách pro inovace a technologickou výrobu, který ruší veškeré daně z technologických inovací, programování softwaru a aplikací, umělé inteligence, výroby počítačů a komunikačního hardwaru. Tato opatření mají za cíl podpořit technologický sektor země, vytvořit více pracovních míst pro obyvatele Salvadoru a přilákat zahraniční investice. Reakce na sociálních sítích na nový daňový zákon byly převážně pozitivní. Mnoho lidí vyjádřilo radost nad tím, že Salvador podniká kroky k tomu, aby se stal technologickým a inovačním centrem. Salvador je také známý tím, že v roce 2011 se stal první zemí, která uznala bitcoin jako zákonné platidlo vedle amerického dolaru. Země má vlastní rezervy v bitcoinu a pravidelně nakupuje tuto kryptoměnu pro svou státní pokladnu. Celkově se očekává, že nový daňový zákon a podpora technologického sektoru přinesou Salvadoru ekonomické výhody, včetně růstu zaměstnanosti a přílivu zahraničních investic.

 

Bitcoin (BTC) se dostal na dvouměsíční minima, hledá si opět cestu nahoru 

Bitcoin se 13. května snažil opět překonat hranici 27 000 USD poté, co byla vytvořena nová dvouměsíční minima. Názory na budoucí vývoj se různí, ale obecně je potřeba nejprve znovu dobýt úroveň 26 500-26 800 USD, aby bylo možné uvažovat o dlouhodobějších pozicích. Ztráta 200týdenní trendové linie by mohla vést k dalšímu poklesu. Analytici však zdůrazňují, že konsolidace v současném rozsahu by byla zdravá a umožnila další rozvoj trhu.

 

Binance se stáhne z kanadského trhu, pravděpodobně pouze dočasně

Kryptoměnová burza Binance oznámila svůj odchod z kanadského trhu kvůli novým pravidlům vydanými regulačními orgány. Tato rozhodnutí zahrnují zavedení daně na krypto průmysl v zemi. Binance se připojuje k dalším kryptoměnovým burzám, které se rozhodly opustit Kanadu kvůli novým omezením a předregistračním požadavkům od kanadských správců cenných papírů (CSA). Binance poslala svým kanadským uživatelům e-mail s pokyny, aby své otevřené pozice uzavřeli do 30. září 2023. Burza však zdůraznila, že stále doufá v další spolupráci s kanadskými regulačními orgány. Existuje však naděje pro kanadské krypto nadšence – platforma Kraken podala nový předregistrační požadavek a plánuje zůstat v Kanadě.

 

Americká obchodní komora kritizuje SEC a její přístup ke krypto regulaci

Americká obchodní komora (největší podnikatelská organizace na světě) vyjadřuje kritiku vůči Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) ohledně regulace kryptoměnového odvětví v USA. Komora podporuje společnost Coinbase ve sporu s SEC a obviňuje komisi z vytváření nejistého prostředí pro krypto společnosti v zemi. Podle Obchodní komory používá SEC záměrně nahodilý a jednostranný přístup k regulaci digitálních aktiv, což vytváří regulační chaos. Komora vyžaduje odpověď SEC na stížnost společnosti Coinbase, která žádá jasnější regulační směrnice pro krypto firmy. Neodpovědět na tuto žádost je dle komory nezákonné.Dále komora kritizuje SEC za nedostatečnou odpověď na otázku, která digitální aktiva by měla být považována za "cenné papíry" podle federálního práva. Tato otázka má zásadní dopad na kryptoměnové odvětví a jeho regulaci v USA.


#sec #bitcoin #finance #elsalvador #binance #technologie

Zpět do obchodu